Baharatlar Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Baharatlar, bitkilerin kök, tohum, kabuk, tomurcuk ve meyvelerinden elde edilir. Genellikle kurutulmuş olarak satılır. Kuru ve serin bir yerde saklanmalı ve 6 ila 10 ay içinde tüketilmelidir.

Öğütülmemiş tane karabiber, muskat, kabuk tarçın, kimyon tohumları, kişniş otu tohumları öğütülmüş olan şekillerine göre daha lezzetli ve aromatiktir. Bu nedenle ihtiyaç halinde bir kahve değirmeni ile baharatlar öğütülerek kullanılmalıdır.

Öğütülmemiş baharatları bez torbalarda saklayabilir ve gerektiğinde yahnilere, çorbalara, turşulara, et ve sebze yemeklerine koyabilirsiniz.

Yenibahar:

Tarçın, muskat ve karanfil tadında bir baharattır. Tatlı ve kokulu yemeklere konur. Pate, köfteler, meyveli tartlar, zencefilli ekmeklerin yapımında kullanılan bir baharattır.

Frenk kimyonu:

Çavdar ekmeği ve bazı peynirlerin yapımında ana malzeme olarak kullanılır.

Kakule:

Hamur işleri ve bal kabaklı tart ile mükemmel bir uyumu vardır. Garam masala yapımında kullanılan ana malzemelerden biridir.

Arnavut biberi ya da kırmızı biber:

Birçok chili biberi çeşidinin karışımı olan toz ve acı bir baharattır. Yemeklere kullanırken az miktarda koyulmalıdır.

Kırmızı toz biber:

Kurutulmuş çili biberi, kimyon, keklik otu, sarımsak, kişniş ve karanfilin karışımından oluşan acı bir baharattır. Kırmızı ete, fasulye soslarına, barbekü soslarına ve chili yemeğine ilave ederek kullanılabilir.

Tarçın:

Tatlı ve kokulu olan bu baharat tropikal bir ağacın kabuğundan elde edilir. Meksika çikolatası, mole sosu ve hamur işi yapımında kullanılır.

Karanfil:

Tatlı ve kokulu yemeklere yoğun bir tat katar; az miktarda kullanmaya dikkat edilmelidir.

Kişniş otu:

Tohumları turşu yapımında; tozu ise sosislerde ve hamur işlerinde kullanılır.

Kimyon:

Orta Doğu, Asya ve Güney Batı ABD mutfağının temel malzemelerindendir.

Köri tozu:

Bir düzine farklı ot ve baharattan oluşan bir karışımdır. Kuzu eti, pirinç ve sebze sotelerine ilave ederek kullanabilirsiniz.

Zencefil:

Asya mutfağının ana malzemelerindendir. Baharatlı ve zencefilli ekmeklere de konulabilir. Öğütülmüş olarak ya da rendelenmiş olarak kullanabilirsiniz.

Muskat:

Beyaz soslara ve tatlı soslara ilave edilir. Eggnog üstüne serpilir, meyveli ve kabaklı tartlar ve baharatlı keklere konulur. Taze olarak ve rendeleyerek kullanılmalıdır.

Biber:

Acı, tatlı ve tütsülenmiş olan çeşitleri vardır. Dip soslara, kremalı salatalara, salata soslarına, yahnilere, et sotelere, tavuk ve balık etlerine renk ve tat katar.

Tane karabiber:

Hemen hemen bütün acı yemeklerde karabiber vardır. Beyaz biberi kremalı soslar ve beyaz renkli yemeklerde kullanılır. Diğer karabiber çeşitleri ise diğer yemekler için kullanılır.

Safran:

Dünyanın en pahalı baharatıdır. Toz ya da iplikçikler halinde satılır. Az bir miktarı gıdalara renk ve koku vermek için yeterli olur. Paella ve Bouillabaisse gibi Akdeniz mutfağına özgü yemeklerin ana malzemesidir. Kremalı soslar ve pirinç yemeklerine zengin bir sarı renk verir.

Zerdeçal:

Sarı-turuncu renkli bir toz baharat olup oldukça yoğun bir aroması ve acı bir tadı vardır. Amerikan usulü hardala rengini veren baharattır.

Kısaca derlediğimiz bu bilgileri en iyi şekilde değerledirip kullanmanız dileğiyle. Afiyet olsun!

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol