İSTANBUL - MÜBERRA SARI (EKL) - Fesleğen, ılıman iklim bitkisi olması sebebiyle Akdeniz ve Ege bölgesinde bolca yetiştirilir. Zemini tüylü ve boyu 20-60 cm arasındadır. Oval yapraklara, beyaz ve pembe çiçeklere sahiptir. Tüm yıl boyunca yetiştirilebilen aromatik bir ottur. Bu sebeple et yemeklerinde, salatalarda ve soslarda hoş bir tat ve koku vermesi amacıyla kullanılır.
Fesleğen aynı zamanda alternatif tıpta da tedavi amaçlı olarak sıkça kullanılır. Özellikle mide ağrılarını giderici etki gösteren fesleğen aynı zamanda kronik gastrit tedavisinde alternatif olarak tercih edilen doğal çözümlerden biridir.
Taze ve kurutulmuş şekilde tüketilebilir. Farmakolojik özellikleri ile antiseptik, diüretik ve sedatif etkilere sahiptir. A ve E vitamini, demir, kalsiyum, selenyum, manganez, magnezyum ve folik asit açısından zengindir. Tüm bunların yanında güçlü bir antioksidan deposudur.
Malzemeleri
- Fesleğen (Reyhan),
- Elma çekirdeği,
- Eğrice yonca,
- Kayısı,
- Lavanta çiçeği,
- Bal
Fesleğen Çayı Hazırlanışı 1
Elma çekirdeği ve fesleğen tohumları bir gün önceden ballı suda dinlendirilir. Bir tutam yonca, üç adet kayısı kurusu ve yarım tutam lavanta çiçeği ballı suda yirmi dakika kaynatılarak hazırlanan çay, yemek aralarında bir bardak içilir.
Fesleğen Çayı Hazırlanışı 2
Elma çekirdeği ve fesleğen tohumları bir gün önceden ballı suda dinlendirilir. Bir tutam yonca, üç adet kayısı kurusu ve yarım tutam lavanta çiçeği ballı suda yirmi dakika kaynatılarak hazırlanan çay, yemek aralarında bir bardak içilir.
Fesleğen Çayı Faydaları
“Baş dönmesinde, safrada ve burun kanamalarında Fesleğen Çayının etkin yararları vardır. Ayrıca, midenin su toplaması hallerinde ve böbrek rahatsızlıkları ile karaciğer şişmelerini de önler.” Baş dönmesinde, safrada ve burun kanamalarında fesleğen çayının etkin yararları vardır. Fesleğen çayı ayrıca, midenin su toplaması hallerinde ve böbrek rahatsızlıkları ile, karaciğer şişmelerini önler.
Fesleğen (Reyhan), Elma çekirdeği, Eğrice yonca, Kayısı, Lavanta çiçeği, Bal ilave edilir.
Hazırlanış Şekli
- Elma çekirdeği ve fesleğen tohumları bir gün önceden ballı suda dinlendirilir.
- Bir tutam yonca, üç adet kayısı kurusu ve yarım tutam lavanta çiçeği ballı suda yirmi dakika kaynatılarar hazırlanan çay, yemek aralarında bir bardak içilir.
- Baş dönmesinde, safrada ve burun kanamalarında fesleğen çayının etkin yararları vardır. Fesleğen çayı ayrıca, midenin su toplaması hallerinde ve böbrek rahatsızlıkları ile, karaciğer şişmelerini önler.
EN KOLAY LEZZETLER