İSTANBUL-NURULLAH SARI(EKL) - Bir sebze, bin fayda desek yeridir pancar için. Kırmızı pancar sapından yaprağına, çiğinden pişmişine kadar öyle faydalı ve lezzetli ki.
Sofrada her öğün yer bulan kırmızı pancar ile neler neler yapılıyor. Yıkayıp kabuklarını soyup rendele üzerine ister zeytinyağı , limon ekle ister yoğurtla karıştır.
Nefis bir atıştırmalık ya da salata. Bunu haşlayıp rendeleyerek de yapabilirsiniz, kıvamıyla tam bir beş çayı salatası oluyor.
Kimi yörelerde kırmızı pancarın kabuklarını soyup, dilimleyerek yemeğini de yapıyorlar.
Sapları ve yaprakları taze ise onları yıkayıp, doğradıktan sonra zeytinyağında bir çevirip üzerine yumurta da kırabilirsiniz. Zaten o güzelim rengi en başta insanın ağzını sulandırmaya yetiyor.
Özellikle turşusunda rahiyası ve rengiyle pancar suyu içmek de çok keyifli.
Kırmızı pancarda hangi vitaminler var? En başta kırmızı pancara o güzel rengi veren betalain çok önemli bir antioksidan. Bunun yanında içeriğinde B6, B12, C, K, A vitaminleri var.
Bunların yanında potasyum ve fosfat gibi bir çok mineral de bulunuyor. Alyuvar düzeyini arttırdığı bilinen pancar suyunun kan yapımına katkısı ve kansere karşı da koruyucu görevi de var.
Ancak pancar glisemik indeksi yüksek bir sebzedir ve bu sebeple özellikle şeker hastaları mutlaka dengeli tüketmeli. Öte yandan ülser, bağırsak ve böbrek taşı rahatsızlığı olanların tüketmemesi gerekir.
Kırmızı pancar turşusunun faydaları neler? Pancar turşusunu severek tüketenler yaşadı, faydaları saymakla bitmez diyebiliriz.
Özellikle yoğun aktivite gerektiren işler ve spor gibi güç gerektiren durumlarda enerji kaynağı.
Kemik sağlığına ve kemik hastalıklarının iyileşmesine destek. Vücutta oluşan iltihaplanmalar, enfeksiyonlar için de faydalı.
Kilo kontrolünde yüksek lif yapısı ve düşük kalorisi ile destek sağlarken B vitamini, demir, çinko içeriği ile cildin nemini arttırıp sağlık kazandırıyor. Bu kadar faydasını anlattıktan sonra şimdi sırada kırmızı pancar turşusu tarifi var.
Afiyet, şifa olsun hepimize.
Ev Yapımı Pancar Turşusu Tarifi İçin Malzemeler:
- 1 kilogram kırmızı pancar
- 1 litre su
- 1 yemek kaşığı (silme)tuz
- 3-4y emek kaşığı sirke
- 4-5 diş sarımsak
- Kırmızı pancar suyu tüketildiğinde vücuttaki nitrik oksit üretimini arttırır, bu da kan damarlarının genişlemesine yardımcı olur. Hazırlarken suyunu biraz daha fazla koyarak pancar suyu miktarını arttırabilirsiniz.
- Sirke kullanırken organik ev sirkesi olursa daha güzel olur, o zaman bir kaşık daha fazla kullanabilirsiniz.
Ev Yapımı Pancar Turşusu Tarifi Nasıl Yapılır?
-
Ev yapımı pancar turşusu için önce pancarları topraklarından iyice arınana kadar güzelce yıkıyoruz.
-
Saplarının çıktığı baş bölgesinden kesiyoruz. (Sapları taze ise onları da yıkayıp, keserek turşuya katabilirsiniz.)
-
Orta boy bir tencerenin içine koyduğumuz pancarların üzerini geçecek kadar su ekliyoruz. Kaynadıktan sonra 15 dakika daha pişiriyoruz.
-
Bıçakla delerek pişme kontrolü yapmakta fayda var, pancarın cinsine göre pişme süresi farklılık gösterebilir. Pişen pancarları bir süre dinlenmeye bırakıyoruz.
-
Pancarlar ılındıktan sonra önce kabuklarını soyup sonra dilimliyoruz. Turşumuzu saklayacağımız kaseye dilimlenmiş pancarları, süzerek eklediğimiz suyunu koyuyoruz.
-
Tuz, sirke ve soyulmuş sarımsakları ekledikten sonra ağzını kapatıp en az bir gün bekletiyoruz. Pancar turşumuz hazır, afiyet olsun.
EN KOLAY LEZZETLER